Ekkokardiografi

Ekkokardiografi er en ultralydsundersøgelse af hjertet, som foregår ved at der føres et lille ultralydshoved henover din brystkasse. Lydbølgerne sendes tilbage fra hjertet og danner billeder på en skærm.

  • Du ligger på et leje under undersøgelsen, og vil blive bedt om at ligge på venstre side.
  • Der er ikke noget ubehag forbundet med denne undersøgelse, som varer 10 - 30 minutter.
  • Du får resultatet umiddelbart bagefter.

Arbejds- EKG

Et EKG er en kurve over svage elektriske strømme, der viser hvordan hjertet fungerer. Denne undersøgelse måler dit EKG under belastning, mens du anstrenger dig ved at cykle.

Gør det ondt? Nej, men det kan være anstrengende at cykle under stigende belastning, til man ikke kan mere

Forberedelser til undersøgelsen: 2 timer inden må du kun spise et let måltid. Det er godt at medbringe noget tøj der er behageligt at cykle i. For at opnå det bedste resultat skal du helst undgå at tage Nitroglycerin 2 timer inden undersøgelsen. Al anden medicin kan du tage som du plejer. Umiddelbart efter undersøgelsen kan du spise og drikke normalt.

Hvordan foregår undersøgelsen?
Mens du sidder på cyklen bliver du tilsluttet et EKG apparat ved hjælp af elektroder som sættes fast på din brystkasse. For at øge hjertets arbejde skal du herefter cykle under stigende belastning, til du ikke kan mere. Under undersøgelsen ser lægen kontinuerligt på dit EKG, og måler blodtrykket med jævne mellemrum.

Til slut ligger du på et leje nogle minutter, indtil puls og blodtryk er faldet til ro. Vi kan desværre ikke tilbyde et bad bagefter Lægen vurderer resultatet med det samme, og taler med dig umiddelbart efter undersøgelsen.

Døgnblodtryksmåling

Mange personer får målt et forhøjet blodtryk når de er hos lægen. Dette er dog ikke ensbetydende med, at de rent faktisk har forhøjet blodtryk, hvilket man kan undersøge ved at lave en 24 timers blodtryksmåling i patientens egne omgivelser, en helt almindelig dag og nat.

Vi anvender et lille bærbart apparat, der automatisk måler blodtrykket hver time i dagtimerne og hver anden time om natten.

Apparatet er forbundet til en almindelig blodtryksmanchet og bæres i et bælte rundt om maven.

Kontrol af blodprøver

Vi tager følgende blodprøver: Kolesterol, triglycerid, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol (fedtstoffer i blodet).

Øvrige blodprøver bestilles af klinikken, men udtages og analyseres på laboratorierne. Svar gives i klinikken, når analyserne foreligger.

Lungefunktion

En såkaldt pusteprøve, hvor vi måler lungefunktion under kraftig udånding.

Event recording

Dette er en undersøgelse af hjerterytmen. Det foregår på den måde, at der påsættes en lille båndoptager, kaldet en event recorder eller R-test.

Formålet med dette er at undersøge hjerterytmen under så normale forhold om muligt; dvs. på arbejdet, hjemme, og under diverse aktiviteter. Det er derfor vigtigt at båndoptageren bæres hele døgnet, undtagen under badning, svømning og under sport hvor der svedes meget.

Rent praktisk foregår det ved, at der påsættes 2 elektroder på brystet, én foran og én på venstre side, som er forbundet til optageren. Hvis elektroderne bliver løse, skal patienten selv skifte dem.

Båndoptageren påsættes hos os, det tager ca. 10 minutter. Apparatet vil herefter automatisk optage og gemme din hjerterytme, hvis den fraviger en normal hjerterytme. Hvis der opstår symptomer fra hjertet, skal patienten trykke på den sorte knap på forsiden af apparatet.

Båndoptageren bæres fra 1 til 7 dage, efter aftale.

Datakort

Datakortet er en lille plade på størrelse med et kreditkort, til undersøgelse af hjerterytmen. Det er specielt for patienter der sjældent har symptomer, og kan udleveres til patienten i en periode på maximalt 2 måneder. Patienten skal i denne periode så vidt muligt bringe kortet med sig, og aktivere dette ved symptomer fra hjertet.

EKG

Elektrokardiogram, er en optagelse af hjertets elektriske impulser. Ud fra dette kan dels vurderes hjerterytme, dels nogle af hjertesygdommene.